ASSALAMMUALAIKUM..WELCOME TO MY BLOG!.I'M JUST A SIMPLE PERSON WHO ALWAYS TRYING TO IMPROVE MYSELF..IN ORDER TO SEARCHING THE BLESSING OF ALLAH...IT'S ALL ABOUT MY STORY, MY LIFE, MY WORLD!..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday 21 February 2012

Resepi - Ketam Bertelur dan Gulai Ayam Masak Tempoyak

Wahhhh!!!...Kene cube ni.....

Resepi Ketam Bertelur
Bahan-bahan:
2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
3 sudu cili yang dah diblend
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih yang agak besar
sepotong halia
sebiji telur (buh lebih skit pun bley kottt)
garam
sedikit gula
sedikit minyak untuk menumis
bawang besar
Cara memasak:
Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
Masukkan secawan air
Masukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul, Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul.
Resepi Ayam Masak Tempoyak
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam – Ayam dipotong dan dibersihkan
1/2 inci kunyit hidup
15 biji Cili padi (merah)
5 sudu Tempoyak (pastikan tempoyak asli)
Daun kesum
Garam Secukup rasa
Gula (saye x suke buh gule dalam masakan)
Serbuk perasa
Cara-cara:
Kunyit hidup }ditumbuk
Cili padi }ditumbuk
Tempoyak }digaul bersama bhn ditumbuk
Masukkkan ayam dan air kemudian campurkan bahan yang telah ditumbuk tadi. Bila dah hampir masak masukkan daun kesum.

Nota Jari:Malam ni lauk sardin je..... ='p

No comments:

Post a Comment

Drop Your Comment Here!. ^_^