ASSALAMMUALAIKUM..WELCOME TO MY BLOG!.I'M JUST A SIMPLE PERSON WHO ALWAYS TRYING TO IMPROVE MYSELF..IN ORDER TO SEARCHING THE BLESSING OF ALLAH...IT'S ALL ABOUT MY STORY, MY LIFE, MY WORLD!..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 23 July 2012

4 Alasan Basi Orang Yang Suke Ponteng PuasaBila tiba bulan Ramadhan, semua umat Islam diwajibkan menjalani ibadah puasa selama sebulan. Tetapi, ada jugak yang malas berpuasa. Mereka menipu dengan memberi pelbagai alasan.

Apa alasan yang biasanya digunakan oleh org2 yang malas puasa ni?

1. Gastrik
-Penyakit yang paling popular apabila Ramadhan menjelma. Asal masuk bulan puasa ja, gastrik. Asal gastrik ja, masuk bulan puasa. Kalau benar-benar sakit, takpela. Ini yang pura-pura sakit.

2. Datang Bulan
-Ini pulak golongan wanita atau pengkid yang malas puasa selalu guna. Kalau betul datang bulan, memang la haram puasa. Ini sampai sebulan haid, apa cita? Jangan ada lelaki yang menyamar jadi nyah semata-mata nak pakai alasan ni dahla. Heheh..

3. Tak Sengaja / Terlupa
-Tengah sedap makan2 sampai separuh kenyang, terkantoi plak ade orang nampak. Maka alasan TERlupa digunapakai. Kalau hari pertama puasa, mungkin boleh diterima. Tapi kalau hari-hari terlupa, memang nak kena operate saraf otak tu.

4. Lupa niat
-Kalau terlupa niat tanpa sengaja, wajib niat dengan serta merta apabila teringat dan teruskan berpuasa. Bukannya terus layan makan. Kalau hari-hari lupa, memang ada masalah la tu.. Biasakan diri sebelum tidur untuk berniat puasa.


Abu Umamah menuturkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda, yang bermaksud :

”Ketika aku tidur, aku didatangi oleh dua orang laki-laki, lalu keduanya menarik lenganku dan membawaku ke gunung yang terjal. Keduanya berkata, ”Naiklah”. Lalu kukatakan, ”Sesungguhnya aku tidak mampu.” Kemudian keduanya berkata,”Kami akan memudahkanmu”. Maka aku pun menaikinya sehingga ketika aku sampai di kegelapan gunung, tiba-tiba ada suara yang sangat keras. Lalu aku bertanya,”Suara apa itu?” Mereka menjawab,”Itu adalah suara jeritan para penghuni neraka.”

Kemudian dibawalah aku berjalan-jalan dan aku sudah bersama orang-orang yang bergantungan pada urat besar di atas tumit mereka, mulut mereka robek, dan dari robekan itu mengalirlah darah. Kemudian aku (Abu Umamah) bertanya,”Siapakah mereka itu?” Rasulullah SAW menjawab,”Mereka adalah orang-orang yang berbuka (membatalkan puasa) sebelum tiba waktunya.
[HR. Ibnu Khuzaimah dalam shahihnya]

Kesimpulannye, jangan la kita menipu dengan memberi pelbagai alasan semata-mata malas nak berpuasa ye. Contohnyer, menipu yg diri x sihat tp sebenarnye malas nk puasa. Nanti Allah makbulkan ape yang kita mintak tu bebetul nanti,..baru nak menyesal...Hehehehe..So,...pose tau....jangan x pose... ^_^

3 comments:

 1. Nice..
  Memang ramai sangat yg pakai alasan camnih..
  Especially yg gastrik tu..

  Anyway, selamat berpuasa (:

  ReplyDelete
 2. Hehehehehe....ape lagi alasan2 yang biase dorang gune ye?...

  ReplyDelete

Drop Your Comment Here!. ^_^